Wakacje to najlepszy czas na przygotowywanie domowej lemoniady. Wspaniale smakuje i doskonale gasi pragnienie, a podczas upałów znakomicie nawadnia i orzeźwia. Niestety pogoda nie zawsze dopisuje, więc w pochmurne dni mocno owocowa lemoniada jest jednym lepszych sposobów na poprawienie sobie nastroju.
Peoni przygotowało kilka propozycji smakowych tego napoju.
Lemoniada arbuzowa zdecydowanie zachwyca smakiem, który nierozerwalnie kojarzy się ze słońcem i wakacjami. Lemoniada cytrynowa- klasyczna, ale nie banalna. W pierwszej wersji wzbogacona aromatyczną miętą. Z kolei w drugim wydaniu smak klasycznej cytrynowej lemoniady dopełnia zielona pietruszka. Takie połączenie ujmuje zaskakująco świeżym smakiem. Lemoniada mango- słodka i pełna wyjątkowego aromatu. Na koniec proponujemy lemoniadę ogórkową. Brzmi zaskakująco i taki właśnie jest jej smak. Zdecydowanie warta przyrządzenia, ponieważ wyśmienicie orzeźwia i wyjątkowo smakuje.
Do osłodzenia lemoniady najlepszy będzie syrop cukrowy. Przygotowanie go jest bardzo proste.
Do sporządzenia ok. pół litra syropu potrzebujemy:
2 szklanki wody,
2 szklanki cukru.
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż syrop zgęstnieje. Zostawiamy do ostudzenia, a następnie przelewamy do butelki lub słoiczka. Syrop cukrowy możemy przechowywać w lodówce.
Lemoniada arbuzowa
Składniki na ok. 1 litr napoju:
3 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza (pozbawionego pestek)
2 szklanki wody gazowanej
sok z połowy cytryny
lód
2 łyżki syropu cukrowego (opcjonalnie)
Zmiksuj arbuza na gładką masę za pomocą blendera. Do wysokiego dzbanka wlej wodę, sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Do wody z cytryną dodaj zmiksowanego arbuza i kostki lodu. Na koniec wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Lemoniada cytrynowa z miętą
Składniki na ok. 1 litr napoju:
1 litr wody niegazowanej
4 cytryny
garść liści mięty
2- 3 łyżki syropu cukrowego,
kostki lodu
Wyciśnij sok z cytryn i przelej go do dzbanka lub karafki. Następnie wlej wodę i syrop cukrowy. Dorzuć liście mięty i kostki lodu. Całość dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Lemoniada cytrynowa z pietruszką
Składniki na ok. 1 litr napoju:
1 litr wody niegazowanej
4 cytryny
mały pęczek natki pietruszki
2- 3 łyżki syropu cukrowego
kostki lodu
Oddziel liście pietruszki od łodyg. Wyciśnij sok z cytryn i przelej go do dzbanka lub karafki. Dopełnij wodą i dodaj syrop cukrowy. Dorzuć liście pietruszki i kostki lodu. Całość dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Lemoniada mango
Składniki na ok. 1 litr napoju:
2 dojrzałe mango
3 cytryny
1 pomarańcza
3 szklanki wody niegazowanej
4-5 łyżek syropu cukrowego
kostki lodu
Mango obierz ze skóry, pozbaw pestek, pokrój na kawałki i zmiksuj za pomocą blendera. Z cytryn i pomarańczy wyciśnij sok, a następnie przelej go do dzbanka lub karafki. Dodaj zmiksowane mango oraz syrop cukrowy. Uzupełnij wodą mineralną. Na koniec dorzuć kostki lodu i całość dokładnie wymieszaj.
Lemoniada ogórkowa z cytryną i limonką:
Składniki na ok. 1 litr napoju:
1 długi ogórek
1 cytryna
1 limonka
4 szklanki wody mineralnej
3 łyżki syropu cukrowego (opcjonalnie)
kilka kostek lodu
Ogórka pokrój na małe kawałki, a następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Z cytryny i limonki wyciśnij sok i przelej go do dzbanka lub karafki. Dodaj zmiksowanego ogórka oraz syrop cukrowy. Uzupełnij wodą mineralną. Na koniec dorzuć kostki lodu
i całość dokładnie wymieszaj.
Szklany dzbanek 51 zł/ Szklany dzbanek 34 zł/ Dzbanek ze szkła 43 zł
Szklanki z ciętego szkła 6 szt. 26 zł/ Szklany dzbanek ze szklanką 39 zł/ Kieliszki La Rochere Perigord 6 szt. 120 zł