Skip to main content

Kawa – najpopularniejszy i najbardziej klasyczny napój na świecie. Doskonały o każdej porze roku. Zimą, serwowana w towarzystwie np. przypraw korzennych, świetnie rozgrzewa. W upalne letnie dni, podana na zimno- doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.

Nie zawsze mamy czas na każdorazowe parzenie kawy, a następnie jej schładzanie, aby przygotować zimny napój. Dlatego warto wcześniej zaparzyć kawę, a następnie zamrozić ją w pojemnikach lub woreczkach do robienia lodu. W ten sposób uzyskamy gotową bazę do sporządzenia kawy mrożonej.

Wykonanie takich kostek lodu jest banalnie proste. Kawę przygotowujemy według własnych upodobań (za pomocą ekspresu, kawiarki lub rozpuszczalną). Następnie napój zostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną kawę rozlewamy do foremek lub woreczków i wkładamy na całą noc do zamrażarki.

Klasyczna kawa mrożona

Składniki:
Kostki zamrożonej kawy (5-6 szt.)
240 ml wody lub mleka
Syrop cukrowy (opcjonalnie)
Kulka lodów waniliowych

Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek zamrożonej kawy (w zależności od upodobania) i zalewamy mlekiem lub wodą. Napój możemy posłodzić syropem cukrowym (przepis poniżej). Na koniec dodajemy kulkę lodów waniliowych.

Kawa mrożona o smaku kokosowym

Składniki:
Kostki zamrożonej kawy (5-6 szt.)
120 ml mleka
120 ml mleka kokosowego
Bita śmietana i wiórki kokosowe do dekoracji
Syrop cukrowy (do osłodzenia- opcjonalnie)

Kostki zamrożonej kawy umieszczamy w wysokiej szklance i zalewamy schłodzonym mlekiem i mlekiem kokosowym. Górę dekorujemy bitą śmietaną
i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowana kawa będzie doskonała alternatywą dla deseru lodowego.

Syrop cukrowy

Do osłodzenia mrożonej kawy lub herbaty najlepiej wykorzystać syrop cukrowy. Nie ma wtedy ryzyka, że kryształki cukru nie rozpuszczą się
w zimnym napoju, a przygotowanie go jest bardzo proste.

Do sporządzenia ok. pół litra syropu potrzebujemy:
2 szklanki wody,
2 szklanki cukru.

Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż syrop zgęstnieje. Zostawiamy do ostudzenia,  następnie przelewamy do butelki lub słoiczka. Syrop cukrowy możemy przechowywać w lodówce.

szklany dzbanek, szklanki La Rochere Lyonnais, szklanki La Rochere Fleur de lys