Skip to main content

Zima zbliża się wielkimi krokami. W długie, chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącego napoju. Klasyczną herbatę z cytryną warto wzbogacić o przyprawy takie jak: imbir, cynamon, kardamon, goździki czy anyż. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym idealnie się sprawdzą w okresie zimowym. Przyprawy korzenne można dodawać do każdego rodzaju herbaty, kawy, kakao i czekolady, aby nabrały wyjątkowego aromatu.

      Oto kilka propozycji mocno rozgrzewających napojów.

anise-2926_1920

HERBATA Z RUMEM

Składniki na dwie porcje:

3 łyżeczki czarnej herbaty

500 ml gorącej wody

100 ml rumu

3 goździki

kawałek kory cynamonu

2 plasterki pomarańczy

2 plasterki cytryny

brązowy cukier

Do garnka wsypujemy herbatę, goździki i cynamon. Całość zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie przecedzamy napój przez sitko, dodajemy rum i słodzimy według uznania. Do kubków wkładamy po plasterku pomarańczy i cytryny. Przelewamy herbatę i od razu podajemy.

tea-314669_1280

CZEKOLADA Z CHILLI

Składniki na dwie porcje:

100 g czekolady o zawartości kakao 70%

100 g czekolady mlecznej

300 ml mleka

1/2 łyżeczki płatków chilli

Do garnka wlewamy mleko, następnie czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do mleka. Całość podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszając. Czekolada powinna topić się powoli, należy uważać, aby się nie zagotowała. Gdy cała czekolada rozpuści się, dodajemy roztarte płatki chilli. Następnie rozlewamy napój do kubków i od razu podajemy.

hot-chocolate-1058197_1920

GRZANE WINO

Składniki na dwie porcje:

500 ml czerwonego wina

4 plastry pomarańczy

3 gwiazdki anyżu

3 goździki

Kawałek kory cynamonu (można zastąpić mielonym cynamonem)

Kilka ziaren kardamonu (można zastąpić mielonym kardamonem)

Kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)

3 łyżki miodu

Do garnka wlewamy wino, dodajemy plastry pomarańczy i przyprawy. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, wino nie może się zagotować. Następnie dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia. Gotowe wino przecedzamy przez sitko i przelewamy do kubków.

mulled-wine-972827_1920

HERBATA MIĘTOWA Z MIODEM

Składniki na dwie porcje:

Kilka gałązek świeżej lub suszonej mięty

2 kawałki korzenia imbiru- ok. 1 cm każdy

4 plasterki cytryny

2 łyżki miodu

400 ml wrzątku

W każdym z kubków umieszczamy kilka gałązek mięty, po dwa plasterki cytryny i kawałek imbiru. Całość zalewamy gorącą wodą
i zostawiamy na ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy miód i od razu podajemy.

tea-599227_1920

na rozgrzewkę
Kubek biały 22 zł/ Kubek z zaparzaczem 43 zł / Kubek z niebieskim wzorem 19 zł
Kubek z przykryciem 21 zł/ Kubek z motywem ludowym 29 zł / Dzbanek z podgrzewaczem 45 zł