Skip to main content

Karnawał to czas szaleństw do białego rana. Wszechobecne kolorowe serpentyny i balony oraz sypiące się konfetti to atrybuty imprez odbywających się w tym okresie. Podczas karnawałowej nocy nie może oczywiście zabraknąć szampana. Musujący trunek to obowiązkowy element karnawałowych toastów. Oprócz podania szampana w tradycyjnej formie możemy pokusić się o zaserwowanie go w mniej oczywistym wydaniu. W końcu to czas karnawału, więc szaleństwa są dozwolone. Istnieje wiele wariacji na temat form podania szampana. Możemy przygotować koktajle, a nawet dania z jego dodatkiem. Peoni proponuje oryginalne desery na bazie musującego trunku.

Pierwszy z nich to sorbet na bazie musującego wina z dodatkiem limonki. Lekko kwaskowy i mocno orzeźwiający. Drugą propozycją jest sabayon, czyli szampańska wersja zabaglione. Zabaglione to deser wywodzący się z Włoch, który przygotowuje się go na bazie żółtek jaj, cukru oraz słodkiego wina. W sabayon słodkie wino np. Marsala zastępuje się szampanem lub winem musującym.

Szampański sorbet

Składniki:
600 ml szampana lub wytrawnego wina musującego
Sok z 2 limonek
250 ml syropu cukrowego (przepis na syrop cukrowy tutaj)
3 białka jajek
Kilka listków mięty lub melisy oraz cząstka limonki do dekoracji

W misie umieszczamy szampana, sok z limonek oraz syrop cukrowy i całość miksujemy. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite białka dodajemy do zmiksowanego szampana i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę umieszczamy
w zamrażarce na ok. 4 godziny.
Aby deser był gładki i nie zawierał dużych grudek lodu sorbet należy co godzinę wyjąć z zamrażarki i zmiksować.
Gotowy deser przekładamy do pucharków i dekorujemy liskami mięty lub melisy i cząstką limonki.

lime-sorbet-374726_1920

Sabayon

Składniki:
5 żółtek jaj
50 g cukru
150 ml szampana
Owoce do dekoracji np. ziarna granatu

Nad garnkiem z wrzącą wodą stawiamy miskę, w której umieszczamy żółtka, cukier oraz szampana. Woda nie może gotować się zbyt mocno, aby temperatura w misie nie była za wysoka. W przeciwnym razie jajka zetną się zbyt szybko. Wszystkie składniki ubijamy do uzyskania gęstej i puszystej masy. Powinno to zająć ok. 5-8 minut. Gotową masę przekładamy do kieliszków i dekorujemy owocami.

new-years-eve-1935151_1920

kieliszki_peoni
Kieliszki do szampana 4 szt. 49 zł/ Kieliszki do ajerkoniaku 6 szt. 29 zł/ Kieliszki do szampana 6szt. 29,50 zł/
Kieliszki La Rochere Torsade 6 szt. 129 zł