Skip to main content

Candy bar, czyli słodki bufet. Osobny stół z rozmaitymi słodyczami już od wielu lat gości na Zachodzie podczas różnych uroczystości.
W Polsce zdobywa coraz większą popularność, głównie jako atrakcja na przyjęciach weselnych. Candy bar jest doskonałym pomysłem na wyeksponowanie słodkości i zaoszczędzenie miejsca na stole, przy którym zasiadają goście. Atrakcyjny, szykownie urządzony słodki bufet będzie wspaniałą ozdobą każdej uroczystości.

25131935595_a859b33cc9_o

Wbrew pozorom samodzielne urządzenie candy baru nie jest trudne. Na początek musimy zastanowić się nad stylem i kolorystyką słodkiego bufetu. Jeśli stół ze słodyczami ma być eleganckim dopełnieniem przyjęcia ślubnego czy rocznicy, warto postawić na delikatne, nieco przygaszone kolory. Natomiast jeżeli uroczystość jest mniej oficjalna jak np. urodziny, letnie przyjęcie w ogrodzie czy impreza sylwestrowa candy bar można urządzić wybierając wyraziste barwy i duże kontrasty. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni i odrobiny inwencji.

candy-680200_1280

Następnie należy wygospodarować trochę miejsca na tego typu atrakcję.
Candy bar najlepiej umieścić pod ścianą, z boku sali lub pokoju. Podczas eleganckiego przyjęcia stół należy nakryć obrusem, który stworzy piękne tło dla serwowanych przekąsek. W trakcie mniej formalnych okazji obrus możemy zastąpić kolorowymi bieżnikami lub też całkowicie z niego zrezygnować.

dessert-986263_1920

Najważniejszy element candy baru, czyli słodkości. Co może znaleźć się w słodkim bufecie? Wybór jest bardzo szeroki. Tradycyjne ciasta podzielone na mniejsze porcje i podane w papilotkach, porcje galaretki w kubeczkach, ciastka, pralinki, owoce w czekoladzie, babeczki
i muffinki. Bardzo efektownie prezentują się cake pops, czyli ciasto na patyczku, kolorowe pianki i cukierki oraz makaroniki. Dobrym pomysłem jest podanie małych porcji sałatki owocowej. Na przyjęciach dla dzieci w candy barze możemy umieścić popcorn, draże i żelki.

dessert-743682_1920dessert-926393_1920

dessert-365389_1920dessert-365387_1920

happy-805475_1920fruit-914736_1920

popcorn-1085072_1920fruit-salad-1150364_1920

cake-pops-684163_1920cake-914735_1920

macarons-732017_1920cookies-843835_1920cake-1145609_1920

Candy bar powinien zachwycać nie tylko różnorodnością smakołyków, które się na nim znajdą, ale także ich prezentacją, dlatego potrzebne będą rozmaite patery, etażerki, miseczki, tace i bomboniery. Tutaj także wiele zależy od naszej inwencji. Tort umieszczamy na środku stołu. Wysokie patery i słoje powinny znaleźć się po jego bokach i dalej niż niskie salaterki i tace. Chodzi o to, aby goście mogli swobodnie sięgnąć po każdy ze smakołyków.

food-351900_1920

dessert-352475_1920

Podczas urządzania candy baru oczywiście najważniejsze jest odpowiednie wyeksponowanie słodyczy i przekąsek. Nie należy jednak zapominać o dekoracjach, które uzupełnią całą aranżację i sprawią, że stół będzie prezentował się wyjątkowo i czarująco. Pieczołowicie dobrane dodatki podkreślą charakter bufetu, jak również całego przyjęcia. Eleganckie obrusy i wazony ze świeżymi kwiatami sprawią, że candy bar będzie wyglądał bardzo wytwornie. Innym razem kolorowe proporczyki, girlandy czy balony podkreślą niezobowiązującą atmosferę urodzinowego przyjęcia. Patery i słoje do serwowania przekąsek możemy przewiązać pasującą kolorystycznie wstążką. Nie zapominajmy umieścić na stole ze słodyczami serwetek i talerzyków deserowych.

dessert-365386_1920

Estetycznie wyglądający candy bar, przy którym każdy znajdzie coś dla siebie będzie doskonałą ozdobą i niebanalną atrakcją podczas wielu uroczystości. Nikt się nie oprze podanym w ten sposób słodkościom. Apetyczny bufet z rozmaitymi słodyczami podbije serca wszystkich gości.

candy bar
Obrus 89 zł/ Serwetnik 69 zł/ Obrus 32 zł
Miska 43 zł/ Miska 23 zł/ Misa 29 zł/ Wazon 46 zł
Patera piętrowa 69 zł/ Talerz deserowy 23 zł/ Miska szklana 36 zł