was successfully added to your cart.

Już za kilka dni Walentynki, czyli święto zakochanych. Romantyczna kolacja lub lampka wina w domowym zaciszu, w towarzystwie ukochanej osoby to doskonały pomysł na uczczenie tego dnia.

Pamiętaj, że najważniejszy jest klimat. Jeśli planujesz przygotować kolację zadbaj o odpowiednią oprawę stołu. Biała zastawa, błyszczące szkło, dodatki w kolorze czerwieni i nastrojowa muzyka w tle to prosty przepis na romantyczną aranżację. Kieliszki do wina lub serwetki przewiąż czerwoną, atłasową wstążką, w roli pysznej dekoracji sprawdzą się słodycze w kształcie serca: czekoladki, ciastka i lizaki. Wystarczy, że umieścisz je w ładnej salaterce lub wysokiej szklance.

dinner-table-444434_1920

Świece są nieodłącznym elementem walentynkowego wieczoru. Ich blask i ciepło wprowadzają niezwykłą atmosferę. Eleganckie kieliszki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych świeczników. Kieliszki postaw na stole, a w nich umieść kolorowe podgrzewacze.
Zrezygnuj z górnego oświetlenia, zostaw tylko małą lampkę.

candles-502644_1920

Święto zakochanych nie może obejść się bez świeżych kwiatów. Wybierz czerwone róże- symbol miłości i zakochanych. Udekoruj stół wykorzystując te kwiaty, a nawet najprostsza aranżacja nabierze romantycznego charakteru.

roses-822321_1920

roses-493044_1920

Zaskocz ukochaną osobę i przygotuj coś pysznego. Nie musi być to od razu wystawna kolacja. Domowe trufle są wyśmienitym pomysłem na tego typu okazje. Wyeksponowane na eleganckiej paterze będą prezentować się bardzo wykwintnie.

Czekoladowe trufle z rumem lub amaretto

Przepis na 25 sztuk:

250 g półsłodkiej czekolady

150 ml śmietany kremówki

30 g masła

3 łyżki rumu lub likieru amaretto

4 łyżki ciemnego kakao

Śmietankę umieszczamy w rondlu i podgrzewamy na małym ogniu (śmietanka nie powinna się zagotować). Następnie zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Na koniec wlewamy rum lub likier amaretto. Masę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Na talerzyk wsypujemy kakao. Z lodówki wyjmujemy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Powinna być dosyć twarda, aby dało się ją formować. Łyżeczką nabieramy porcję masy i w dłoniach formujemy z niej niewielkie kulki, które obtaczamy w kakao. Powstałe trufle układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny, aby stwardniały.

dessert-813278_1280

Jeśli planujesz podać szampana, na dno kieliszków wrzuć owoce. Najlepiej będą prezentować się te w czerwonym kolorze. Mogą to być ziarenka granatu, mrożone maliny lub truskawki.

champagne-1033655_1920

Aromatyczna kawa z czekoladowym sosem, grzane wino lub gorąca czekolada to sprawdzone przepisy na rozgrzanie się w zimowe wieczory
i wprowadzenie w dobry nastrój. Przygotuj dla ukochanej osoby pełen aromatu napój, a wspólnie spędzone chwile będą jeszcze przyjemniejsze.

Kawa czekoladowa

Składniki na 2 porcje:

150 ml mocnej kawy

200 ml mleka

100 g czekolady deserowej lub mlecznej

szczypta kakao

sos czekoladowy (opcjonalnie)

Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i podgrzewamy, następnie wrzucamy czekoladę połamaną na kawałki i delikatnie mieszamy, aby się rozpuściła.
Do kubków wlewamy świeżo zaparzoną kawę i dopełniamy gorącym mlekiem z czekoladą. Następnie spieniamy pozostałe mleko
i przelewamy je do kubków z kawą. Na koniec wierzch posypujemy kakao lub polewamy sosem czekoladowym.

heart-971308_1920

Przepis na grzane wino i inne mocno rozgrzewające napoje znajdziesz tutaj.

walentynki2
talerz deserowy 21 zł/ kieliszki do szampana 4 szt. 49 zł/ filiżanka ze spodkiem 49 zł/ kieliszki do czerwonego wina
patera piętrowa 39 zł/ filiżanka ze spodkiem 23 zł/ podkładka na stół 8 zł / wazon szklany 74 zł