was successfully added to your cart.

Podobno żaden posiłek nie może równać się z pożywnym śniadaniem. Dzięki niemu mamy energię na cały dzień, wzmacnia się nasza odporność, poprawia pamięć i koncentracja. Niestety często poranny posiłek spożywamy w pośpiechu lub w ogóle go pomijamy. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie apetycznego śniadania. W końcu dobre śniadanie to udany początek dnia. W środku tygodnia, kiedy brakuje czasu, postawmy na szybkie i smaczne dania, które bez wątpienia dodadzą wigoru, poprawią humor i wprowadzą w nowy dzień. Natomiast w weekend można zwolnić tempo,  śniadanie zjeść w łóżku lub zaprosić przyjaciół i wraz z nimi przygotować śniadaniową ucztę. Bez pośpiechu możemy eksperymentować z nowymi smakami. Zbliża się wiosna, więc celebrowanie porannego posiłku będzie jeszcze przyjemniejsze, jeśli będziemy się nim cieszyć na świeżym powietrzu.

breakfast-690128_1280

Twarożek z pomidorami i bazylią

200 g półtłustego twarogu
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 pomidor
kilka posiekanych listków bazylii
sól i pieprz

W miseczce rozgniatamy twaróg, następnie dodajemy jogurt oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Na koniec wrzucamy posiekane liście bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Podajemy ze świeżymi pieczywem.

tomatoes-447163_1920

Granola

2 szklanki płatków owsianych
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
100 g pestek dyni
150 g migdałów
100 g ziaren słonecznika
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny
1-2 łyżeczki cynamonu
120 g płynnego miodu
5 łyżek oleju rzepakowego
1/2 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i łączymy ze sobą. W drugim naczyniu mieszamy olej, płynny miód i sok. Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dokładnie mieszając. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy na nią granolę, wierzch wyrównujemy łopatką. Blachę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. pół godziny. Chrupka granola to doskonały pomysł na wyśmienite śniadanie. Podana z mlekiem, jogurtem lub owocami smakuje wybornie.

granola-690430_1280

Smoothie jagodowe

Przepis na dwie porcje
1 szklanka mrożonych jagód
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
garść jagód goji
garść domowej granoli (przepis powyżej)

Jagody, mleko i jogurt naturalny umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do miseczek. Na wierzch dodajemy jagody goji
i domową granolę.

smoothie-865632_1920

Owsianka z bananami

200 ml mleka lub wody
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie)
banan pokrojony w plasterki
2 łyżki suszonych owoców (śliwki, rodzynki, żurawina itp.)

Do garnuszka wsypujemy płatki i zalewamy je wodą lub mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy suszone owoce i ewentualnie miód lub cukier. Po ugotowaniu owsiankę wykładamy na talerz i dekorujemy plasterkami banana.

breakfast-768443_1920

Omlet ze szczypiorkiem

2 jajka
1 łyżka mąkimały pęczek szczypiorku
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła
sól i pieprz

Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy roztrzepane żółtka z pieprzem i resztą soli, mąkę oraz szczypiorek. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju lub masła. Następnie wylewamy na patelnię masę jajeczną i smażymy po kilka minut z każdej strony.

kitchen-775746_1920

śniadanie
obrus bawełniany z aplikacją 45 zł/ zestaw śniadaniowy 34 zł/ kubek z koronkowym wzorem 19 zł
miska z ornamentowym zdobieniem 23 zł/ maselnica z porcelany 35 zł