Skip to main content

Kawa jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Swoją popularność zawdzięcza niepowtarzalnemu aromatowi i pobudzającemu działaniu. Czas spędzony przy filiżance dobrej, aromatycznej kawy nabiera wyjątkowego charakteru.

coffee-631768_1920
Kawa jest napojem sporządzanym z palonych i zmielonych ziaren kawowca, który jest rośliną rosnącą głównie w klimacie tropikalnym. Najczęściej uprawiane gatunki to arabika i robusta.

Na świecie jest wiele sposobów parzenia kawy, wykorzystywane są do tego ekspresy ciśnieniowe, tygielki, drippery, chemex, kawiarki itp. Wybór metody zaparzania wpływa na moc, smak i aromat gotowego napoju.
Istnieje wiele napojów na bazie kawy i każdy ma swoich zwolenników. Poniżej zaprezentowano najpopularniejsze z nich.

ESPRESSO

Najbardziej klasyczna i najpopularniejsza kawa. Jej nazwa pochodzi z języka włoskiego od słowa espressivo, które oznacza „wyrazisty”. Espresso przygotowuje się w ekspresie, gdzie przez zmielone ziarna kawy przepuszcza się małą ilość gorącej wody (25 – 35 ml) pod ciśnieniem ( ok. 8 – 10 bar). Aby uzyskać bardziej aromatyczny napój najlepiej użyć kawy świeżo zmielonej. Prawidłowo przygotowane espresso poznaje się po gęstej, gładkiej piance w kolorze orzechowobrązowym zw. crema. Ze względu na bardzo krótki czas parzenia (ok. 25 sekund) espresso ma niską zawartość kofeiny. Taką kawę serwuje się w małych filiżankach o pojemności od 50 do 70 ml. Do espresso dobrze jest podać szklankę wody, którą można przepłukać kubki smakowe przed skosztowaniem kawy. Espresso można pić z cukrem- tak robią Włosi, warto spróbować takich dodatków jak wanilia, czekolada lub cynamon.

coffee-630981_1920

CAPPUCCINO

Bazą tego napoju jest klasyczne espresso do którego dodaje się spienione mleko. Mleko spienia się za pomocą dyszy, z której uwalnia jest para wodna. Para ta podgrzewa i spienia mleko. Klasyczne cappuccino składa się z 25 ml mocnego espresso i 125 ml mleka. Napój serwuje się w porcelanowej filiżance, najlepiej białej, o pojemności 150 – 200 ml. Pianka z mleka powinna mieć grubość ok. 1-2 cm, a na powierzchni równoważyć się z cremą w proporcjach 1:1. Wierzch kawy można posypać wiórkami czekolady, kakao lub cynamonem.

cappuccino-577732_1920

ESPRESSO MACCHIATO

Ten napój kawowy bazuje na espresso, do którego dodaje się niewielką ilość mlecznej pianki. Słowo macciato wywodzi się z języka włoskiego i oznacza „poplamiony”, espresso macciato to „espresso poplamione mlekiem”. Tego rodzaju kawę podaje się w niewielkich porcelanowych filiżankach.

coffee-983955_1920

AMERICANO

Americano to łagodniejsza wersja espresso. Jest to duża kawa przygotowywana na bazie espresso lub podwójnego espresso, do którego dolewa się gorącą wodę. Americano serwuje się w filiżankach o pojemności około 200 ml.

breakfast-111843_1920

LATTE MACCHIATO

Ten popularny napój kawowy powstaje poprzez powolne dolewanie espresso do gorącego mleka. Przy prawidłowym przygotowaniu powstaje kilka różnokolorowych warstw, na które składa się mleko, espresso i mleczna piana. Tego typu kawę najlepiej podawać w wysokiej, pojemnej szklance ( nie mniej niż 250 ml) z przezroczystymi ściankami.

coffee-431121_1920

CAFE FRAPPE

Napój kawowy sporządzany na bazie espresso, mleka i lodu. Do wysokiej i pojemnej szklanki wsypuje się lód, następnie wlewa gorące i słodzone espresso, a na koniec uzupełnia mlekiem. Do tego orzeźwiającego napoju można dodać syropy smakowe, bitą śmietanę lub lody.

coffee-985864_1920

Dla jednych prawdziwa kawa to mocne, oleiste espresso, dla innych nie ma nic lepszego niż aromatyczne cappuccino z mleczną pianką. Warto samemu eksperymentować przy przyrządzaniu codziennej kawy, dodając do niej syrop, ulubioną mieszankę przypraw czy kulkę lodów.

na rozgrzewkę
Kubek z zaparzaczem 43 zł/ Kubek biały 22 zł/ Komplet filiżanek 59 zł/ Szklanki La Rochere 6 szt. 120 zł