Ma niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat, poprawia humor, a żadna filmowa gwiazda nie ma tylu fanów co ona. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie. Chyba nie ma osoby, której słowo czekolada kojarzyłoby się wyłącznie negatywnie. Doskonale smakuje zarówno
w pojedynkę jako wyśmienita przekąska, jak również jako składnik wielu deserów, ale też dań wytrawnych.
Historia czekolady sięga VII wieku naszej ery. Majowie prawdopodobnie jako pierwsi zaczęli uprawiać drzewo kakaowca, aby z jego ziaren przygotowywać napój przeznaczony wyłącznie dla najbogatszych.
Dzięki podróżom Kolumba i odkryciu przez niego Ameryki nasiona kakaowca trafiły do Europy.
W XIX wieku holenderski chemik van Houten opracował metodę produkcji kakao, poprzez proszkowanie ziaren kakaowca. Dzięki tym osiągnięciom zaczęto tworzyć kolejne receptury m.in. uzyskiwania masła kakaowego. Czekoladę taką, jaką mamy w obecnej formie zawdzięczamy Francisowi Fry, który połączył tłuszcz kakaowy, kakao oraz cukier, a następnie całość wlał to formy, tworząc pierwszą tabliczkę czekolady.
Wyróżniamy kilka rodzajów czekolady. Typy czekolady zróżnicowano przede wszystkim pod względem zawartości kakao:
– gorzka, przez smakoszy uważana za najszlachetniejszą ze względu na wysoką zawartość kakao (min. 70%), w porównaniu do pozostałych rodzajów czekolady zawiera najwięcej teobrominy i kofeiny,
– mleczna, w jej skład wchodzi również mleko lub mleko w proszku, tutaj zawartość kakao nie przekracza 50%,
– deserowa- w jej skład również wchodzi tłuszcz kakaowy, a zawartość kakao wynosi między 50 a 70%.
– biała- nie zawiera kakao, w jej składzie znajdziemy ok. 30% masła kakaowego.
Peoni przygotowało dwie propozycje doskonałych i prostych w przygotowaniu przysmaków z dodatkiem czekolady, które w wyjątkowo pochmurne i deszczowe dni każdemu poprawią humor. Proponujemy kremowe zabajone czekoladowo-kawowe oraz waniliową czekoladę
w formie przepysznego napoju z dodatkiem bitej śmietany.
Zabajone czekoladowo-kawowe
Składniki na 4 porcje:
4 żółtka
4 łyżki cukru
70 g czekolady mlecznej lub deserowej
100 ml likieru kawowego lub mocnej kawy
Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w misce i ubijamy do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa.
Czekoladę bardzo drobno siekamy i łączymy z likierem lub kawą.
Nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą umieszczamy miskę (woda w garnku nie powinna dotykać dna miski). W misce umieszczamy ubite
z cukrem żółtka oraz czekoladę z likierem lub kawą. Delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając. Krem powinien zgęstnieć, być ciepły
i puszysty. Gotowe zabajone przelewamy do czterech filiżanek i podajemy na ciepło.
Waniliowa czekolada na gorąco
Składniki na 2 porcje:
50 gram gorzkiej czekolady
100 gram mlecznej czekolady
250 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
Ziarenka z połowy laski wanilii
Dodatkowo:
150 ml schłodzonej śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
Do rondelka wlewamy mleko, śmietanę oraz wanilię i delikatnie podgrzewamy. Następnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aby czekolada dobrze się rozpuściła, a napój miał idealnie gładką konsystencję. Przelewamy napój do kubków lub żaroodpornych szklanek. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy z łyżeczką cukru pudru, a następnie przekładamy na wierzch gorącej czekolady.
komplet filiżanek 125 zł/ kubek z przykryciem 21 zł/ patera piętrowa 39 zł/talerz deserowy z porcelany 18 zł