Skip to main content

„Wino nie tylko się pija. wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje i o winie się mówi.”
Król Edward VII

Wino to trunek, który musi dojrzeć, aby w pełni zachwycić swoim aromatem. Proces dojrzewania uszlachetnia wino, nadając mu wyjątkowy bukiet. Dobór odpowiedniego kieliszka jest ważny, ponieważ to dzięki niemu możemy w pełni cieszyć się smakiem i aromatem serwowanego wina.

Najpopularniejszymi i najlepszymi kieliszkami do serwowania wina są kieliszki na nóżce. Należy pamiętać również
o tym, aby kieliszek nie był za mały. Każde wino potrzebuje miejsca, aby w pełni mógł się rozwinąć jego bukiet.

WINA CZERWONE

 Do serwowania win czerwonych stosuje się kieliszki o szerokiej czaszy. Większa powierzchnia wina jest wystawiona na działanie powietrza
i sprawia, że alkohol szybciej paruje, a to pozwala najlepiej wydobyć aromat trunku. Do win burgundzkich i Bordeaux stosuje się kieliszki
o szerokiej czaszy i zwężonej szyjce, natomiast do win deserowych najlepsze są kieliszki rozszerzające się ku górze.

chalice-639866_1920

  kieliszki1
Kieliszki 4 szt. 49 zł/ Kieliszki 6 szt. 59 zł/ Kieliszki XXL 4 szt. 44 zł/ Karafka 48 zł

WINA BIAŁE I RÓŻOWE

Wina białe i różowe najczęściej są lżejsze niż wina czerwone. Do ich serwowania stosuje się kieliszki smuklejsze,
o węższej czaszy niż kieliszki do win czerwonych. W ten sposób wina zachowują chłód i nie są mocno napowietrzane.

wine-59392_1920

kieliszki2
Kieliszki XXL 4 szt. 44 zł/ Kieliszki 4 szt. 49 zł/ Kieliszki 6 szt. 138 zł/ Kieliszki 6 szt. 24 zł

SZAMPANY I WINA MUSUJĄCE

Do serwowania sampana i win musujących najlepszy będzie kieliszek wysoki, o bardzo wąskiej czaszy, zwany flute. Taka konstrukcja sprawia, że wino nie traci swej temperatury, a bąbelki nie uciekają, przez co trunek musuje do samego końca.

champagne-793750_1920

kieliszki3
Kieliszki 4 szt. 49 zł/ Kieliszki 6 szt. 126 zł/ Kieliszki 6 szt. 138 zł/ Kieliszki 6 szt. 29,5 zł