Sezon na truskawki w pełni. Te aromatyczne, wyjątkowo smaczne owoce stanowią świetną bazę rozmaitych dań: począwszy od różnego rodzaju deserów, przez orzeźwiające napoje i konfitury po wytrawne przekąski i przystawki. Peoni przygotowało kilka przepisów
z wykorzystaniem truskawek. Zacznijmy od shake’ a truskawkowego na bazie zamrożonego jogurtu. W upalne dni taki koktajl nie tylko gasi pragnienie, ale również stanowi wspaniały deser. Następnie proponujemy domowe lody truskawkowe. Przygotowanie ich wymaga odrobiny cierpliwości, ale kto z nas nie lubi lodów? A te przygotowane własnoręcznie smakują wyjątkowo wybornie. Na koniec podpowiadamy przepis na konfiturę truskawkową z dodatkiem mięty i pieprzu- smak lata zamknięty w słoiczku. Taka konfitura smakuje wybornie ze świeżym pieczywem, a w jesienne i zimowe wieczory będzie doskonałym dodatkiem do gorącej herbaty.
Shake truskawkowy
Składniki na dwie porcje:
1, 5 szklanki jogurtu greckiego
1 szklanka truskawek
Kilka kostek lodu
Dwie łyżeczki cukru
Jogurt umieść w zamrażarce na ok. 2 godziny. Następnie do misy lub kielicha blendera wrzuć oczyszczone z szypułek truskawki, cukier, zmrożony jogurt i lód. Całość dokładnie zmiksuj, następnie przelej do kieliszków lub wysokich szklanek i udekoruj świeżymi truskawkami.
Lody truskawkowe
Składniki:
500 g truskawek
250 ml mleka (najlepsze będzie pełnotłuste 3,2%)
250 ml śmietany kremówki (min. 30%)
4 żółtka
150 g cukru
Ziarenka z jednej laski wanilii
Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 L lodów.
W misce umieść truskawki i połowę cukru. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę (jeśli wolisz, aby w gotowych lodach znalazły się większe kawałki truskawek możesz rozgnieść je za pomocą widelca). W osobnej misce ubij żółtka z pozostałym cukrem. Do garnka wlej mleko, śmietankę i dodaj ziarenka wanilii, całość doprowadź do wrzenia i natychmiast ściągnij z ognia. Do ubitych żółtek wlej zagotowaną masę oraz zmiksowane wcześniej truskawki. Całość wymieszaj i włóż do lodówki, pozostaw do schłodzenia. Następnie przełóż masę do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli chcesz, aby gotowe lody były puszyste- podczas mrożenia co jakiś czas wyciągnij lody i całość zmiksuj.
Konfitura truskawkowa z miętą i pieprzem
2 kg truskawek
1 kg cukru
Garść świeżej mięty
15- 20 ziaren pieprzu
Umyte truskawki obierz z szypułek i zasyp cukrem. Pozostaw na ok. 2-3 godziny, aby puściły sok. Następnie całość przełóż do garnka
i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Kolejno zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Truskawki należy dość często mieszać, aby się nie przypaliły. Na koniec dodaj świeżo zmielony pieprz i posiekane listki mięty. Gotową konfiturę przełóż do słoiczków
i odstawiaw do góry dnem do czasu wystygnięcia.
talerz deserowy 21 zł/ Kieliszki La Rochere 6 szt. 138 zł/ Komplet filiżanek 6 szt. 129 zł/ pucharki La Rochere 6 szt. 138 zł / Dzbanek szklany 34 zł