Kawa jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Swoją popularność zawdzięcza niepowtarzalnemu aromatowi i pobudzającemu działaniu. Czas spędzony przy filiżance dobrej, aromatycznej kawy nabiera wyjątkowego charakteru.
Kawa jest napojem sporządzanym z palonych i zmielonych ziaren kawowca, który jest rośliną rosnącą głównie w klimacie tropikalnym. Najczęściej uprawiane gatunki to arabika i robusta.
Na świecie jest wiele sposobów parzenia kawy, wykorzystywane są do tego ekspresy ciśnieniowe, tygielki, drippery, chemex, kawiarki itp. Wybór metody zaparzania wpływa na moc, smak i aromat gotowego napoju.
Istnieje wiele napojów na bazie kawy i każdy ma swoich zwolenników. Poniżej zaprezentowano najpopularniejsze z nich.
ESPRESSO
Najbardziej klasyczna i najpopularniejsza kawa. Jej nazwa pochodzi z języka włoskiego od słowa espressivo, które oznacza „wyrazisty”. Espresso przygotowuje się w ekspresie, gdzie przez zmielone ziarna kawy przepuszcza się małą ilość gorącej wody (25 – 35 ml) pod ciśnieniem ( ok. 8 – 10 bar). Aby uzyskać bardziej aromatyczny napój najlepiej użyć kawy świeżo zmielonej. Prawidłowo przygotowane espresso poznaje się po gęstej, gładkiej piance w kolorze orzechowobrązowym zw. crema. Ze względu na bardzo krótki czas parzenia (ok. 25 sekund) espresso ma niską zawartość kofeiny. Taką kawę serwuje się w małych filiżankach o pojemności od 50 do 70 ml. Do espresso dobrze jest podać szklankę wody, którą można przepłukać kubki smakowe przed skosztowaniem kawy. Espresso można pić z cukrem- tak robią Włosi, warto spróbować takich dodatków jak wanilia, czekolada lub cynamon.
CAPPUCCINO
Bazą tego napoju jest klasyczne espresso do którego dodaje się spienione mleko. Mleko spienia się za pomocą dyszy, z której uwalnia jest para wodna. Para ta podgrzewa i spienia mleko. Klasyczne cappuccino składa się z 25 ml mocnego espresso i 125 ml mleka. Napój serwuje się w porcelanowej filiżance, najlepiej białej, o pojemności 150 – 200 ml. Pianka z mleka powinna mieć grubość ok. 1-2 cm, a na powierzchni równoważyć się z cremą w proporcjach 1:1. Wierzch kawy można posypać wiórkami czekolady, kakao lub cynamonem.
ESPRESSO MACCHIATO
Ten napój kawowy bazuje na espresso, do którego dodaje się niewielką ilość mlecznej pianki. Słowo macciato wywodzi się z języka włoskiego i oznacza „poplamiony”, espresso macciato to „espresso poplamione mlekiem”. Tego rodzaju kawę podaje się w niewielkich porcelanowych filiżankach.
AMERICANO
Americano to łagodniejsza wersja espresso. Jest to duża kawa przygotowywana na bazie espresso lub podwójnego espresso, do którego dolewa się gorącą wodę. Americano serwuje się w filiżankach o pojemności około 200 ml.
LATTE MACCHIATO
Ten popularny napój kawowy powstaje poprzez powolne dolewanie espresso do gorącego mleka. Przy prawidłowym przygotowaniu powstaje kilka różnokolorowych warstw, na które składa się mleko, espresso i mleczna piana. Tego typu kawę najlepiej podawać w wysokiej, pojemnej szklance ( nie mniej niż 250 ml) z przezroczystymi ściankami.
CAFE FRAPPE
Napój kawowy sporządzany na bazie espresso, mleka i lodu. Do wysokiej i pojemnej szklanki wsypuje się lód, następnie wlewa gorące i słodzone espresso, a na koniec uzupełnia mlekiem. Do tego orzeźwiającego napoju można dodać syropy smakowe, bitą śmietanę lub lody.
Dla jednych prawdziwa kawa to mocne, oleiste espresso, dla innych nie ma nic lepszego niż aromatyczne cappuccino z mleczną pianką. Warto samemu eksperymentować przy przyrządzaniu codziennej kawy, dodając do niej syrop, ulubioną mieszankę przypraw czy kulkę lodów.
Kubek z zaparzaczem 43 zł/ Kubek biały 22 zł/ Komplet filiżanek 59 zł/ Szklanki La Rochere 6 szt. 120 zł