Zima zbliża się wielkimi krokami. W długie, chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącego napoju. Klasyczną herbatę z cytryną warto wzbogacić o przyprawy takie jak: imbir, cynamon, kardamon, goździki czy anyż. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym idealnie się sprawdzą w okresie zimowym. Przyprawy korzenne można dodawać do każdego rodzaju herbaty, kawy, kakao i czekolady, aby nabrały wyjątkowego aromatu.
Oto kilka propozycji mocno rozgrzewających napojów.
HERBATA Z RUMEM
Składniki na dwie porcje:
3 łyżeczki czarnej herbaty
500 ml gorącej wody
100 ml rumu
3 goździki
kawałek kory cynamonu
2 plasterki pomarańczy
2 plasterki cytryny
brązowy cukier
Do garnka wsypujemy herbatę, goździki i cynamon. Całość zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie przecedzamy napój przez sitko, dodajemy rum i słodzimy według uznania. Do kubków wkładamy po plasterku pomarańczy i cytryny. Przelewamy herbatę i od razu podajemy.
CZEKOLADA Z CHILLI
Składniki na dwie porcje:
100 g czekolady o zawartości kakao 70%
100 g czekolady mlecznej
300 ml mleka
1/2 łyżeczki płatków chilli
Do garnka wlewamy mleko, następnie czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do mleka. Całość podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszając. Czekolada powinna topić się powoli, należy uważać, aby się nie zagotowała. Gdy cała czekolada rozpuści się, dodajemy roztarte płatki chilli. Następnie rozlewamy napój do kubków i od razu podajemy.
GRZANE WINO
Składniki na dwie porcje:
500 ml czerwonego wina
4 plastry pomarańczy
3 gwiazdki anyżu
3 goździki
Kawałek kory cynamonu (można zastąpić mielonym cynamonem)
Kilka ziaren kardamonu (można zastąpić mielonym kardamonem)
Kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
3 łyżki miodu
Do garnka wlewamy wino, dodajemy plastry pomarańczy i przyprawy. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, wino nie może się zagotować. Następnie dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia. Gotowe wino przecedzamy przez sitko i przelewamy do kubków.
HERBATA MIĘTOWA Z MIODEM
Składniki na dwie porcje:
Kilka gałązek świeżej lub suszonej mięty
2 kawałki korzenia imbiru- ok. 1 cm każdy
4 plasterki cytryny
2 łyżki miodu
400 ml wrzątku
W każdym z kubków umieszczamy kilka gałązek mięty, po dwa plasterki cytryny i kawałek imbiru. Całość zalewamy gorącą wodą
i zostawiamy na ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy miód i od razu podajemy.
Kubek biały 22 zł/ Kubek z zaparzaczem 43 zł / Kubek z niebieskim wzorem 19 zł
Kubek z przykryciem 21 zł/ Kubek z motywem ludowym 29 zł / Dzbanek z podgrzewaczem 45 zł